Albert-Einstein

Er zijn meerdere wijzen van empathie waarmee we een 'holding space', de ruimte die we mogen dragen voor een ander, kunnen vullen.

Onze westerse wijze van empathie uitdragen is gericht op meevoelen en meeleven. De wijze waarop Amazone curanderos empathie uitdragen in 'holding space' is van een andere natuur.

Moeder is de poort naar verbinding met het leven. De relatie die we met haar ervaren is bepalend voor onze persoonlijke en socialevorming en is identiek aan de mate waarin we ons kunnen openen voor het leven en intimiteit.

Hoe meer we onszelf niet in haar willen herkennen, hoe meer we op haar gaan lijken. Wanneer we haar met vol bewustzijn kunnen nemen zoals ze is, zonder haar te willen veranderen, eren we onze bron en zijn we oorspronkelijk en dichtbij onszelf.

Het is dan makkelijker om vanuit het hier en nu beschikbaar te zijn voor de toekomst.

In sessies en cirkels werk ik graag met klank om het zelfhelende vermogen te activeren. Daarnaast helpt het om je stem te vinden, je hart uit te spreken én diep te luisteren, het 'innerlijke oor' te wekken, kwaliteiten die horen bij het keel chakra. Een van deze oefeningen is de Brahmari Pranayama.

Brahmari Pranayama, 'bees breath' of bijen ademhaling, brengt je rechtstreeks naar je innerlijke kamer van vrede en sereniteit, omdat het de geest diep kalmeert. Deze klankmeditatie is genoemd naar het zoemende geluid dat tijdens de boefening wordt geproduceerd en doet denken aan het zachte, lage gezoem of gonzen van een bij.

Of beter gezegd Amazone Curanderisimo is mij heilig en dierbaar als het leven zelf. Het opent ons voor de natuurlijke wereld waar wij de verbinding mee verloren zijn. Deze breuk erkennen is een wezenlijke stap én oefening in nederigheid als het om het her-inneren van de verbinding met je natuur gaat.

Kritische stukken zoals dit artikel uit 2005 van Dr. Jaques Mabit (arts, oprichter en uitvoerend president van het Taki Wasi Center in Peru) worden niet altijd op waarde geschat maar zijn zeer waardevol en prikkelend om de diamant aan te slijpen.

Alhoewel dit pad ruim 12 jaar door mij bewandelt wordt vraagt het elke dag om bewust-zijn en overgave aan het intuïtieve veld en het kennen van mijn plaats in het symbolische universum van referentie.