Albert-Einstein

In sessies en cirkels werk ik graag met klank om het zelfhelende vermogen te activeren. Daarnaast helpt het om je stem te vinden, je hart uit te spreken én diep te luisteren, het 'innerlijke oor' te wekken, kwaliteiten die horen bij het keel chakra. 

Een van deze oefeningen is de Brahmari Pranayama. Brahmari Pranayama, 'bees breath' of bijen ademhaling, brengt je rechtstreeks naar je innerlijke kamer van vrede en sereniteit, omdat het de geest diep kalmeert. Deze klankmeditatie is genoemd naar het zoemende geluid dat tijdens de boefening wordt geproduceerd -zoals het zachte, lage gezoem of gonzen van een bij.

Terwijl we uitademen en het zoemende geluid creëren, verlengen we ook onze uitademingen - wat op zijn beurt het parasympathische systeem activeert, het deel van je zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor rusten, verteren en genezen. Wanneer je getriggerd raakt en in een 'angst loop' schiet is het richten van je aandacht op de ademhaling soms niet voldoende. Dan kan deze oeroude techniek, beoefend van sjamanen tot boedhisten, de 'angst loop' eenvoudig doorbreken. 

Na 10 tot 15 minuten zoemen voel je je meer ontspannen, energieker, vreugdevoller en helder van geest (verbeterd  concentratie). 

 "We zijn vertraagde geluids- en lichtgolven, een wandelende bundel van frequenties afgestemd op de kosmos. Wij zijn zielen gekleed in heilige biochemische kledingstukken en ons lichaam is het instrument waarmee onze ziel zijn muziek speelt." ~ Albert Einstein

Hoe te zoemen / neuriën

Zet je lippen zachtjes op elkaar en adem kalm en diep in door je neus. Neurie de toon M op de uitademing. Hmmmmmmmmmmmm
Ga het volgende na:

 • Zorg ervoor dat de lippen elkaar nauwelijks raken, zodat je lichte trillingen kunt voelen.
 • De kaken zijn ontspannen en er is iets ruimte tussen tanden en kiezen van het boven- en ondergebit.
 • De tong ligt breed en ontspannen in het bed van de mond. Het puntje van de tong raakt het gehemelte aan net achter de twee voortanden.
 • De trillingen zijn vooral voelbaar in de bovenlip. Je kunt ook een zoemend gevoel ervaren in gebieden rond de mond. (Tanden, harde gehemelte, voorhoofd of bovenkant van het hoofd.) Dit is precies wat je wilt.
 • Als de trillingen zich door het hele neusgebied en zelfs tot in de wangen uitstrekken, dan zit je goed.
 • Je neuriet nu op de juiste wijze. Blijf neuriën en ervaar hoe het drukke zelfgesprek stopt.
 • Als je geen gezoem of trillingen voelt, hou je te veel spanning vast in je lippen. Ontspan de nek, hoofd en schouders. Probeer het nu opnieuw.

 
De M-, N-, en Ing-klank zoemen

Je lichaam is als een prachtig en uniek muziekinstrument. Net als bij een muziekinstrument brengt je stem het hele lichaam in trilling. Hoe meer geoefend je raakt in zoemen/ neurien hoe rijker en voller de stem, hoe meer je lichaam opend en ontspant en de trillingen door heel je lichaam laten reizen. Waarvan gebleken is dat hierdoor helende stoffen worden aangemaakt. Voor je begint aan de klankmeditatie is het fijn de stem op te warmen. Maak de stem wakker door een "M" -geluid te neuriën gevolgd door "N" en "iNG", een warming-up die door veel zangers wordt gebruikt.

 • Trillingen zijn voelbaar in het lip- en nasale gebied bij het aanhouden van "M."
 • Tijdens het "N" -geluid worden trillingen naar het harde gehemelte en de tong geleid.
 • Als je de "Ng" aanhoudt tijdens het "ing" -geluid, let dan eens op de trillingen in het harde gehemelte en de neus.

Dit is een speelse manier om te leren hoe je de zoem-toon naar voren kunt brengen, zodat deze niet achter uit de keel komt.

Zorg er bij het neuriën van een lange noot voor dat de toonhoogte gemakkelijk en comfortabel is. Kies een toon die gemakkelijk te zingen is - niet te hoog of te laag. Zelf kies ik voor mijn natuurlijke toonhoogte. Leg eventueel je handen over je oren zodat je de trillingen gemakkelijker kan ervaren. De eerste paar keer dat je deze zoem-oefeningen probeert, kunnen de trillingen zwak aanvoelen. Dit kan een aanwijzing zijn dat je te veel spanning vasthoudt of dat de luchtinlaat moet worden verhoogd (diepere inademing.) Ook weet je waarschijnlijk nog niet precies hoe de trillingen zouden moeten aanvoelen. Geef het wat tijd. Blijf oefenen. Het komt allemaal eerder samen dan je denkt.


Brahmari Pranayama beoefenen:

 • Ga comfortabel maar rechtop zitten.
 • Sluit de lippen voorzichtig, houd de tanden iets uit elkaar, en breng het puntje van je tong naar de ruimte achter de bovenste voortanden. 
 • Je kunt je duimen gebruiken om je oren 'te sluiten' en dan voorzichtig je ogen bedekken met holle handpalmen. Er zijn andere mudras om deze beoefenening te ondersteunen, maar dit is het meest comfortabel voor mij. 
 • Adem om te beginnen kalm en diep in door de neusgaten.
 • Begin langzaam uit te ademen en maak een gelijkmatig, 'hmmm'-geluid - als het neuriën van een bij. Concentreer je op het maken van een zacht, soepel en stabiel geluid. Door de positionering van de tong kan de trilling beter door het hoofd resoneren.
 • Ga door met zoveel herhalingen als goed voelt en verleng de beoefening geleidelijk naar 5 tot 15 minuten.
 • Laat na de laatste uitademing je ademhaling weer normaal worden en luister naar de stilte in je. Misschien voel je zelfs dat de vibratie nog door je hoofd en lichaam zingt nadat je bent gestopt met neurien. 
 • Observeer eventuele veranderingen die zich in je hebben voorgedaan.

 

Bee G.Gillies

Art: G. Gillies

 

De geschenken van zoemen, Brahmari Pranayama:

 • Kalmeert en verstild de geest
 • Verlicht cerebrale spanning
 • Stimuleert de pijnappelklier en hypofyse en ondersteunt hun goede werking
 • Verzacht de zenuwen
 • Verlicht stress en angst
 • Verdrijft woede
 • Verlaagt de bloeddruk
 • Kan een positief effect hebben op tinnitus
 • Versterkt de gezondheid van de keel
 • Versterkt en verbetert de stem
 • Ondersteunt de genezing van lichaamsweefsels
 • Veroorzaakt een gezonde slaap

 

EN...  zoemen versterkt het immuunsysteem, 

door een gunstig gas genaamd stikstofoxide vrij te geven. Stikstofoxide is een cruciaal component bij de uitroeien van virussen. Neurien en zoemen verhoogd de productie van stikstofoxiden met 15x in vergelijking met normale stille nasale uitademing. Dit effect is waarschijnlijk te wijten aan een verhoging van stikstofoxide uit de neusbijholten. Door zoemen gaat de lucht oscilleren, wat op zijn beurt de uitwisseling van lucht tussen de sinussen en de neusholte lijkt te vergroten. 

Om de volledige antivirale en antibacteriële voordelen van stikstofoxide te ontvangen, moeten we door de neus inademen nadat het neuriën is beëindigd, om het stikstofoxide via de bronchiën terug in de luchtwegen te trekken. Stikstofoxide is een gratis, natuurlijk geproduceerd, antiviraal, antibacterieel gas en kan op elk moment beschikbaar worden gesteld.

 

Luisteren naar bijengezoem

Bijen werden door de Oudegyptenaren verafgood om hun vele helende kwaliteiten. Ze zouden volgens de Egyptische mythologie voortkomen uit de tranen van zonnegod Ra zodra die op het woestijnzand vallen. Ze werden gezien als heilige insecten, reizigers tussen werelden. En in veel van de magische en genezende dranken werden bijenproducten verwerkt. In deze oude traditie werd gezegd dat luisteren naar het zoemende geluid van de bijen de afgifte van superhormonen stimuleert die bekend staan als de "Elixirs of Metamorphosis." En er is nog zoveel meer over te vertellen... dat bewaar ik voor een volgende keer.

Dus ook van het luisteren naar het gezoem van bijen gaat een helende en kalmerende werking uit. Met sommigen van jullie hebben we daarom in de 8 Graalpoorten serie de Het Heru Healing Dance op het gezoem van bijen gedanst. 

bee queen

 

Van zoemen naar zingen

Elke chakra heeft een heilig woord of klank dat ermee verbonden is. Deze klanken staan ​​bekend als een 'Zaad Mantra' of 'Bija Mantra'. Deze mantrische woorden kunnen worden gebruikt voor klankheling.

Er zijn zeven specifieke mantra-geluiden verbonden met elk van de zeven hoofd chakra's van het lichaam. Door de zaadmantra's te reciteren, kun je de energie in elk chakra activeren, zuiveren, uitlijnen en balanceren.

Het reciteren van mantra's (hardop of in stilte) tijdens een meditatie of tijdens het beoefenen van yoga kan helpen de stroom van de energie in je lichaam te veranderen en ook eventuele stilstaande energetische blokkades in de chakra-centra opruimen.

Bij het zingen van de mantra's (waar zoemen een onderdeel van is), herhaal je de klank (vaak 108 keer) terwijl je je concentreerd op het bijbehorende chakra. Het helpt ook om daarbij de corresponderende kleur te visualiseren en de Chakra Mudra's of handposities te gebruiken. 

 

Chakra

Gebied

Toon

Bijas

Noot

Kleur

Resonantie

1

Basis

Perineum

uh 

Lam

do

Rood

(Over)Leven

2

Sacrum

Een hand onder de navel

ooo 

Vam

re

Oranje

Levensenergie, Creativiteit

3

Solar Plexus

Tussen navel en sternum

oh 

Ram

mi

Geel

Persoonlijke kracht / Zelfvertrouwen

4

** Hart

Midden van de borst

ah 

Yam

fa

Groen 

Onvoorwaardelijke Liefde, Healing

5

Keel

Net boven kuiltje beide sleutelbeen

i (ai)

Ham

sol

Licht Blauw

Communication, Self-expression

6

Derde Oog

Neusbrug iets boven de wenkbrauwen 

Aye (eey)

Sham

la

Indigo

Inzicht, Intelect

7

Kruin

Fontanel

eee (ieee)

Ohm

ti

Violet/Wit

Transcendentie, Puur bewustzijn

* Sommige chakra-experts gebruiken andere klinkers als chakratonen. Beginnend bij het eerste chakra zijn dat: O zoals ohm, U zoals in poel, A zoals in vader, A zoals in heey, E zoals in fiets, Mm, en Nng zoals in ring. Voor het zevende chakra kan ook stilte worden gebruikt. Gebruik de serie chakratonen die passend voelen en werken voor jou.

** Het Hart Chakra kent in mijn ervaring (zoals het zich aan mij laat zien) een verdeling in het Hogere Hart Chakra (zetel van het hogere zelf / I AM) ter hoogte van thymusklier en het lagere hart chakra verbonden met uitloop (ego ruis) van zonnevlecht.

 sunny bee

 

Artikelen

 

Videos

 

Art: Honey Bee by Sunny Solwind