Albert-Einstein


Soms... Bij het krieken van de dag... Terwijl het houtskool ligt te smeulen in het hart van de maloca en de naweeën van een lange ceremonienacht nog door de cirkel bewegen... Zingt de uwishin Tsunki met hoge klanken een lied ter ere van de vader en moeder. Bezingt de poorten naar de kosmische vader Arutam en aarde moeder Nunqui. Het is mij dierbaar.

"Con la sensibilidad segar del amor. Con la sensibilidad segar del amor. Con la sensibilidad segar del amor del Padre. Con la sensibilidad segar del amor de la Madre..."

Vrij vertaald:

"Met sensibiliteit oogsten we liefde. Met sensibiliteit oogsten we liefde. Met sensibiliteit oogsten we vaderliefde. Met sensibiliteit oogsten we moederliefde..."  

En elke keer wanneer het lied door Tsunki wordt gezongen opend zich een sacrale sereniteit en stilte. De zoetste geuren van junglebloemen stromen de maloca binnen. Liefde tilt de energie op naar de hoge staat van compassie en maakt het mogelijk om te ervaren dat 'alles goed is zoals het is'. We kunnen dankbaarheid ervaren voor de heiligheid van het leven en dankbaarheid voor de mensen die ons het leven hebben gegeven. Met het oogsten van vaderliefde en moederliefde internaliseren we de vader en moeder en leren goede ouders voor onszelf te zijn. Het voorouderveld wordt ons nu tot ruggesteun. Systemisch werk en familieopstellingen vinden hun wortels in onze sjamanistische natuur.

Om onze plek in nemen in dit leven, ons leven te laten stromen, dienen we onze plaats te weten in het voorouderveld. Dienen we vader en moeder aan te nemen als onze ouders met alles wat we wel en niet van ze hebben ontvangen. Niet op een rationeel niveau maar op een intuitief niveau. Een beweging van de ziel die toestaat ons te verenigen met de delen in onszelf waar we ons afgewezen, misbruikt, niet gezien of gehoord hebben gevoeld door onze ouders. Ervaringen die diep en in alle subtiliteit in ons weefsel en hersenpaden opgeslagen liggen.Vesica pisces 2                                     Vesica Pisces

 

Vader is de poort naar ons vermogen ons te begrenzen en de wereld aan te nemen. Moeder is de poort naar verbinding met het leven. De beweging naar de moeder is de meest helende beweging die we kunnen maken. Dit geldt voor alle geslachten. De relatie die we met haar ervaren is bepalend voor onze persoonlijke, sociale- en seksuele vorming en identiek aan de mate waarin we ons kunnen openen voor het leven en intimiteit. Hoe meer we onszelf niet in moeder willen herkennen, hoe sterker we op haar gaan lijken.
Een systemische waarheid.

Hoe meer we haar niet willen erkennen, hoe meer weerstand we ondervinden om het leven te nemen en hoe lastiger het is ons te verhouden tot individuen en groepen waarmee we te maken krijgen. Zelfs in onze mannelijke eega's en partners vinden we dan het dubbelbeeld van die aspecten van moeder die we veroordelen.

Wanneer we moeder met vol bewustzijn kunnen nemen zoals ze is, zonder haar te willen veranderen, eren we onze eigen bron en worden oorspronkelijk(er) en zijn dicht(er)bij onszelf. Het is dan makkelijker om vanuit het hier en nu beschikbaar te zijn voor de toekomst. "Succes heeft het gezicht van de moeder", is een rake uitspraak van Bert Hellinger. 

Vaak ontstaat na het internaliseren van de moeder pas de ruimte om de poort van de vader door te gaan. En leren we onszelf te begrenzen. Leren we hoe we onszelf in de wereld laten zien. Door de verandering van onze innerlijke houding kunnen we onze plek innemen in het familiesysteem, de positie van waaruit we het krachtigst zijn en waar we toegang hebben tot onze eigenheid en levensvreugde. Toegang tot ons levenspad en de opdracht waartoe we ons geroepen voelen. Bronwerk!

 

METAMORFOSE

Degene die ik was
ben ik niet meer.
Degene die ik ben
blijf ik niet.
en die ik wordt
verdwijnt.

In deze verandering
besta ik.
Vergetend.
Bewustwordend.
Verlangend.

~ Peter Geraedts, 1981

 

Helen van de Moederwond :: Moeders & Dochters

In 2015 werd ik geraakt door een artikel van Bethany Webster over het helen van de moederwond. Het ging viraal op zo'n beetje alle sociale media kanalen. In mijn verlangen dienstbaar te zijn aan de transitie die gaande is en de rol die hierin voor vrouwen is weggelegd heb ik Bethany in juni 2016 naar Nederland uitgenodigd. Zo hebben we twee workshopdagen georganiseerd in Flor de Fango te Arnhem, de dansschool waar ik jarenlang heb lesgegeven. Het helen van de moederwond onderzoekt de persoonlijke, culturele en wereldwijde gevolgen van intergenerationeel trauma. Het laat zien hoe het van moeder op dochter wordt doorgegeven en hoe we deze destructieve cyclus kunnen doorbreken. 

Dit voorjaar is Bethany's boek 'Discovering the inner mother' gepubliceerd en in de aanloop er naartoe ben ik boeken gaan herlezen over de moeder-dochter relatie. Mijzelf erop betrappend dat ik stiekem op zoek ben naar een andere kijk op het onderwerp. Om dan weer te ontdekken hoe diep dit werk gaat en hoezeer het ingrijpt op de relatie met het leven, onszelf, mannen, vrouwen en onze kinderen. En niet in de laatste plaats omdat ik als vrouw, coach en healer vaak een spiegeldrager van de moeder ben voor mijn clienten. Het is waardevol dit te doorzien.

Deze maand (juni 2021) komt de nederlandse vertaling van 'Discovering the Inner Mother' uit en naar verwachting zal Bethany Webster ook naar Nederland komen voor boekpresentaties, workshops en lezingen. Wanneer er meer helderheid over is, zal ik het met jullie delen.

 

Boeken

 • De Fontein, vind je plek
  Subtitel: Grip op je leven door inzicht in je familiesysteem
  Schrijfster: Els van Steijn
  Uitgeverij: Het Noorderlicht

 • Helen van de Moederwond
  Subtitel: Ontdek je innerlijke moeder
  Schrijfster: Bethany Webster
  Uitgeverij: Mens


Artikel


Video

 

NB: Wil je graag in een veilige context je oorspronkelijheid onderzoeken en hoe je tot wijze keuzes komt?
Dit kan in transformational presence sessies waarin we werken met het systemische veld. Voor een afspraak of het bespreken van de mogelijkheden kan je een e-mail sturen naar info@nunqui.com. Overige contactgegevens vind je hier.