Albert-Einstein

Foto: Jaguar Son of the Night, Pedro Jaques Krebs

Er zijn meerdere wijzen van empathie waarmee we een 'holding space', de ruimte die we mogen dragen voor een ander, kunnen vullen. Onze westerse wijze van empathie uitdragen -gericht op meevoelen en meeleven- wordt misschien wel het helderst verwoord door Brené Brown:

"Empathie is een manier om verbinding te maken met de emotie die een ander ervaart; het vereist niet dat we dezelfde situatie hebben meegemaakt waar zij doorheen gaan."

De wijze waarop Amazone curanderos empathie uitdragen in 'holding space' is van een andere natuur; door in een staat van neutraliteit te zijn. Afgestemd op het vierde lichtlichaam. Dat is ook waar je een geoefend curandero aan herkent.

De eerste ervaring met een Amazone curandero was voor mij een verademing. Hoe respectvol en alomvattend de 'holding space' is die werd geboden. Voorbij gaat aan de spiegel. Het duale overstijgt. Met groot vertrouwen in de leiding van de ziel van eenieder die in de cirkel aanwezig is. Handelingen vanuit deze staat van zijn werken zuiverend. 

In trilling gaan met curanderos die op deze wijze de ruimte dragen werpt je liefdevol terug op jezelf. En opent zo het potentieel van nieuwe perspectieven. Laat ervaren welke kleur, wat voor verhaal en emoties aan een ervaring zijn of worden meegegeven. Totdat het mag zijn wat het is, met alles wat het is.

De fysiologie die afgestemd is geraakt op onveiligheid ervaren in jezelf kan geleidelijk ontvlechten. Nieuwe verbindingen worden gemaakt. Het zenuwstelsel kan de switch weer vinden naar rust. Naar verruimd zijn, vredig zijn, in stilte zijn, compassievol zijn, vreugdevol zijn. Zodat er na inspanning ook weer ontspanning kan zijn. En je een veiligheid in jezelf her-innert waarin je kan verwijlen en opladen. Waar je ook bent.

Voor mij is dit veld de meest pure empatische ruimte die we voor iemand kunnen dragen. Het loopt over van aanmoediging om naar je natuur en naar de wijsheid van je hart te leven. Het laat je ervaren dat alles liefde is.

In dankbaarheid aan de curanderos, spaceholders en leraren op mijn pad.

 

jaguar shaman nathan miller

Art: Legend of the Jaguar Shaman by Nathan Miller

Otorongo, Yaguar, Tsenkutsuk.
Beschermer van Sacred Space.
Poortwachter van het Westen.