Prema-Chodron

Ayahuasca is een van de meest heilige planten die worden gebruikt in traditionele ceremonies van de Shuar en andere stammen in het Amazonegebied van Zuid-Amerika. De Shuar noemen haar Natém.

Oogsten en bereiding

Natém is een liaan soort [banisteriopsis caapi] en wordt geoogst in het regenwoud, maar niet voordat zij tot volle wasdom is gekomen. Plaatsen waar wordt geoogst en waar nieuwe lianen worden aangeplant worden daarom zorgvuldig geselecteerd. Oogsten en zaaien gaan gepaard met dankbetuigingen in de vorm van liederen en gebeden, aan Nunqui [moeder aarde] en directe dankbetuigingen aan de planten zelf. Na de oogst verwijdert men de schors van de plant, het hout wordt 'gekneusd' zodat de sappen makkelijk vrijkomen, en vervolgens urenlang gekookt samen met de bladeren van planten [chacruna, chaliponga, ojo sacha, camalonga] die helpen om haar unieke eigenschappen te versterken. 

Verschillende soorten Natém

Er zijn wel 40 verschillende soorten Natém en elke soort heeft haar eigen specifieke krachten zoals Ayahuasca Tsenstak, Ayahuasca Kintia Panki en Ayahuasca Tigre. De naam Ayahuasca is Quechua [taal in het Andes gebied] voor 'Liaan met een ziel' of 'Liaan der zielen'. Het bewustzijn van de plant wordt gebruikt om diepe genezing te bewerkstelligen op alle lagen van ons zijn: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. De drank geeft een bewustzijnsverruimende en visionaire ervaring, het opent de toegang naar een intens persoonlijk proces.