Albert-Einstein

Ik ben een fondswerving gestart voor Hortencia Tiwiram, vrouw van de Shuar uwishin in wiens ruimte ik zoveel mag en heb mogen ontvangen. Hortencia heeft dringend een nieroperatie nodig (zo was de diagnose in de kleine kliniek in Gualaquiza) en daar moet een eigen bijdrage van $6000,- voor betaald worden. Door de pandemie zijn er nauwelijks inkomsten laat staan voor medische zorgkosten. De familie heeft mij gevraagd of ik kan helpen. 

Inmiddels is Hortencia opgenomen en onder behandeling. Zaak is om op krachten te komen alvorens de operatie kan plaatsvinden.
Dit geeft ons wat meer tijd om het bedrag in te zamelen.

Hortencia is moeder van 11 kinderen en liefdevolle grootmoeder. Ze is van mijn leeftijd, zelfs nog een jaartje jonger. Haar jongste kind is evenoud als de eerstgeborene van haar oudste dochter. Zij is de vrouw van een Shuar curandero/uwishin en dochter uit een lange lijn van uwishins. Nog geboren en getogen in de jungle, levend in harmonie met de natuur en hun eigen taal sprekend. Nu levend aan de rand van de jungle, bij de rivier Kupiamais in Shuargebied vlakbij Gualaquiza.

Samen met haar man eren ze de tradities van hun cultuur en dragen deze uit. De geschiedenis verbind ons al 11 jaar en ik heb zoveel mogen leren door met ze samen te zijn en samen te leven. Niet alleen over Plantmedicijnen en rituelen maar over familie, over delen, over tribale natuur, tribale cultuur en communicatie. Als ook over de impact van de verwesterlijking, hun plaats in de maatschapij en de impact van europeanen op zoek naar heling en de 'heilige graal' in zichzelf.

Via facebook en whatsapp onderhouden we het contact. Wanneer er nood is reikt de familie uit. 

De laatste twee jaar is de gezondheid van Hortencia sterk acheruit gegaan met nierfalen tot gevolg. Voor inheemse volken is meedoen aan het zorgstelsel en betalen van maandelijke premies niet haalbaar. Op veel manieren bungelen ze onderaan de maatschappelijke ladder (wat niets zegt over levensgeluk) en leven conform hun inborst van dag tot dag met wat er is. Als er medische hulp nodig is moet daar voor betaald worden alvorens hulp wordt verleend. Zelfs voor een fles zuurstof.

Op Facebook ben ik een fondswerving gestart 'Medical Care for Hortencia Tiwiram'.

Voel je je geroepen iets voor Hortencia te betekenen dan is je bijdrage heel welkom. Je kan het overmaken via de fondsenwerving pagina op Facebook door op de doneer button te klikken. Dit gaat via een creditcard.

Je kan er ook voor kiezen om het naar de Triodosrekening van Nunqui Soulcoaching over te maken o.v.v. Donatie voor Hortentencia.
Dan voeg ik het voor je toe aan de FB Fondswerving zodat zichtbaar blijft waar we staan. Het banknummer is:  NL14 TRIO 0379 306 743

Voortgang & updates:

De eerste storting op 9 september van $1500,- heeft ervoor gezorgd dat Hortencia kon worden opgenomen in het ziekenhuis.
De tweede storting op 14 september van $ 389,- heeft ervoor gezorgd dat haar medicatie kon worden betaald.
De derde storting op 30 september van $132,- heeft ervoor gezorgd dat een gedeelte van de kosten voor de nabehandeling kon worden betaald.

Op 22 oktober 2020 is de fundraiser afgelopen. Door de geboden hulp is het mogelijk geweest om Hortencia in een gespecialiseerd ziekenhuis in Cuenca op te laten nemen. De meest naburige grote stad op zo'n 5 à 6 uur van Kumpiamais. Dit heeft haar leven gered én Hortencia heeft er voor het eerst in jaren de juiste zorg en behandeling gekregen. De eerder genoemde nieroperatie was volgens de artsen in Cuenca niet nodig. De levensbedreigende situatie (nierfalen) vloeide voort uit een verwaarloosde en niet met de juiste medicatie behandelde vorm van reuma. Ze is goed opgeknapt en er is een behandelplan opgesteld die ze moet blijven volgen. 

Ecuador heeft een zorgsysteem maar voor pueblos (traditionele volken) is het bijna onmogelijk hieraan deel te nemen. Mijn idee dat we dit toch moeten kunnen oplossen blijkt opnieuw een naieve (westerse) gedachte te zijn. Het wordt een uitdaging om haar gezondheid stabiel te houden. Toch ben ik vooral heel dankbaar dat ik op jullie hulp mocht rekenen en dat we samen een verschil hebben gemaakt. 

De familie is iedereen dankbaar die een bijdrage heeft geleverd! Hortencia stuurt haar innige groeten en diepe dankbaarheid. Miguel stuurt zijn dankbaarheid en zegeningen voor ieder.

!!Mitakuye Oyasin - All Are Related!!

 

Ecuador Cupiambritza Chiriap Family medium