Albert-Einstein

Dans kan een ritueel zijn, een manier om het leven te vieren en een vorm van entertainment, maar het kan ook iets meer zijn. In feite is dans een vorm van menselijke expressie die toegang biedt tot de geheimen van het universum.

Het is een aloude kunstvorm die de kracht heeft om diepe menselijke waarheid uit te drukken. Dans is een vorm van zelfexpressie waarmee je jezelf kan aansluiten op de diepere patronen van het universum, en je in staat stelt om je dagelijkse beperkingen te overstijgen.

Bewegen op ritmes

In primitieve culturen, werden de verbindingen tussen hemel en aarde, geest en materie, of de menselijke- en goddelijke natuur begrepen en gevierd door middel van rituelen, zang en beweging. Beweging ontstond in antwoord op ritmes, die op zijn beurt het ritme van het leven nabootste. Dansen waren vieringen van de cyclische aard van de geboorte, planetaire regeneratie, de maanfasen, de vrouwelijke menstruatiecyclus, en de seizoenen.

Dans, in zijn oorspronkelijke staat, omzeilt mentale analyse en vertaalt een soort elementaire universele kennis direct via het lichaam. Hetzelfde kan gezegd worden over muziek, die in zijn meest pure vorm bijna onbewust uit de muzikant voortvloeit via een leiding die niet kan worden verklaard in termen van letterlijke studie of het delen van geleerd materiaal. Het wordt soms 'inspiratie' genoemd, maar waar komt het eigenlijk écht vandaan?

In de dans, een van de oudste vormen van communicatie met het goddelijke en de natuur, wordt het lichaam een voertuig voor universele kennis door middel van muziek. Muziek en dans zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wanneer de twee delen één worden, samenvallen, is de expressie volmaakt.

Wanneer muziek wordt uitgedrukt in een dans, of het nou uitgevoerd wordt voor anderen of voor jezelf, wordt een boodschap van goddelijke inspiratie omgezet via de vibratie van de muziek naar een fysiek begrip ervan door het lichaam. Hoe eenvoudig de uitvoering ook is, maakt dansen op muziek in zijn proces gebruik van verschillende kosmologische elementen. Er wordt helderheid of bewustwording gerealiseerd door de daad van het dansen zelf. Bronnen van leiding bij zowel muziek als dans zijn vaak inspiratie en instinct.


De impact van dans

Dans en de muziek die de bewegingen inspireert, creëren zowel fysieke als psychologische effecten. Volgens de 'sound engineer' David Gibson, in zijn boek The Art of Mixing, hebben drums een heel primair en direct effect die bij een kernreeks tempi van 60-180 slagen per minuut (bpm) je fysiologie beïnvloeden. Je hele endocriene systeem versnelt aanzienlijk wanneer je luistert naar een ritme van 130bpm, terwijl een ritme van 60bpm rustgevend is en vaak wordt gebruikt bij hypnose.

Als je danst, maak je een muziek-melodie-beweging als reactie op de verschillende bespeelde instrumenten. Je stemt je lichaam en de bewegingen af op het geluid, golflengtes en frequenties. Volgens Gibson, hebben we de neiging om instrumenten te bespelen op het niveau van het lichaamsgebied waar deze frequenties toegang toe bieden. Trommels bijvoorbeeld werken op een frequentie van circa 50 MHz, die resoneert met het bekkengebied bij de mens. Fluiten zitten op bijna 4000MHz en resoneren met het hoofd gebied bij de mens.

Dit verklaart waarom de Afrikaanse krijgers dansen in lage, geaarde, agressieve bewegingen op aardse drums, terwijl de Soefi derwisjen draaien op het geluid van fluiten om een verlichte staat te bereiken. Vurige gitaren worden bespeeld op het midden van het lichaam, het gebied van de solar plexus, en raken kenmerken als trots en moed die passen bij dit gebied; en zo kenmerkend zijn voor de Spaanse flamenco. Het gebied van het emotionele hart tuned weer in op een hogere frequentie, instrumenten als de accordeon en viool maken muziek die op het gevoel inspelen en de ‘hartsnaren’ beroeren.

In de dans, stem je je af op kosmologische principes. Als je danst, worden het tempo van het ritme, de emotionele frequentie van de muziek en de melodie vertaald naar de organische lichaam-mechanica van dans. Dans wordt de kunst van het representeren van die muziek. Je vervalt in fractale patronen en wanneer er een drumpatroon komt 'weet' je instinctief hoe je erin stapt en meebeweegt.

Buikdansen is vooral inspelen op deze energieën. Zoals bij veel van de Oosterse dansstijlen: de Zaar dansers bijvoorbeeld, die instinctief hun lichamen wiegen en schudden in een bewegende meditatie gebaseerd op het ritme van de muziek. En de Soefi derwisjen die stappen en ronddraaien in antwoord op de muziek die hen meevoerd naar het geestelijke nirvana.

 

Bewegende Wijsheid

Als je de kracht en de energie ontdekt die in je huist, is dat als thuiskomen. De Hathor Healing Dance is een vorm van voedsel voor je ware zelf; voor je ziel.

Door vrij stromende bewegingen, een mantra en bepaalde frequenties van geluid te combineren, kan deze dans energie in je lichaam vrijmaken en je openen voor een dieper ervaren van het leven. In 'haar' vorm van een helende dans die is gebaseerd op een fusie van filosofieën en muzikale stijlen, is Hathor’s Healing Dance bedoeld om de gezondheid te herstellen in onze chakra's; de energie-centra die, in Oosterse-tradities, de toegangspoorten zijn tot de integratie van geest, lichaam en ziel.

Ik nodig je graag uit om de helende kracht van deze dans te ontdekken - het ontrafelen van geblokkeerde energie, een verdiepende verbinding met je ware, authentieke zelf, en het gevoel van thuiskomen.

We dansen in een meditatieve staat met onze aandacht naar binnen gericht. In tegenstelling tot de meeste andere dansvormen gaat de Hathor Healing Dance over het maken van een verbinding met onze innerlijke wereld - de wereld van onze verbeelding, gevoelens , intuïtie en zintuigen.

De ervaring is als het vertraagd bewegen door water - we dansen de vergeten delen van onszelf naar de oppervlakte, en bevrijden de in onze spieren opgeslagen herinneringen. De bewegingen masseren en zuiveren de vrouwelijke organen. Pijn en verdriet onthullen hun verhalen en onze verborgen angsten ontmaskeren zichzelf. De ervaringen zijn zeer persoonlijk en weerspiegelen onze eigen aard en geschiedenis, maar gelijktijdig profiteren we ook van de collectieve hoogten en diepten van de menselijke ervaring.

Gebasseerd op de 11 universele wetten van de Paut Neteru is de Hathor Healing Dance een dans voor zelfgenezing en zelfontdekking. Elke dans geeft aanleiding tot andere inzichten en gevoelens ... Elke dans draagt bij en nodigt uit om meer van onszelf aan de wereld te geven en te laten zien.

Kom de dans eens ervaren en doe mee bij een van de volgende Hathor Healing Dance workshops, je vindt een overzicht van geplande activiteiten in de Agenda op nunqui.com. Of meld je aan voor de nieuwsbrief, dan hou ik je op de hoogte.