Martha Graham

Laat mij je meenemen op een reis van 11 bewegingen. Een meditatieve dans, een 'sacred healing dance' die zacht heupwiegend, vertraagd en als door water bewegend, je vreugde, vrouwelijkheid en levensenergie aanwakkert. Elke beweging een uitbeelding van één van de 11 principes van de Paut Neteru, de boom des levens. De Het Heru Healing Dance draagt zo bij aan het versterken van de goddelijke eigenschappen in onszelf.

Iedereen kan meedoen. De dans werkt zuiverend en ontspannend voor het baarmoedergebied en voedt je levensvreugde. Het Heru [Hathor] nodigt je uit om te dansen vanuit je hart en innerlijke rust en vreugde uit te nodigen in je lijf en leven. We dansen op blote voeten. Trek iets aan wat je voldoende bewegingsvrijheid biedt. Vind je het leuk om een rok of harembroek aan te trekken en een sari om je heupen te binden? Leuk. Is dat niet jou ding? Prima. Wees jezelf. Vrouwelijkheid is niet te vangen in een verschijningsvorm.

Reino LR 8 1024pxFotografie: Sandra Gielesen


De hemel en de sterren maken muziek voor jou
De zon en de maan prijzen jou
De goden verheffen jou
De godinnen zingen voor jou

(Inscriptie op een muur in de tempel van Hathor, Dendera, Egypte, 2de eeuw v. Chr.)


De eigenschappen van Hathor

Hathor [Het Heru] was een van de belangrijkste en meest populaire goden in de geschiedenis van Oudegypte (Kemet). Zij werd aanbeden door vrouwen en mannen uit alle lagen van de bevolking. In hun graven wordt Hathor afgeschilderd als "Meesteres van het Westen", zij die de doden verwelkomt in het volgende leven. In andere rollen was ze een godin van muziek, dans, vreemde landen en vruchtbaarheid die vrouwen helpt bij een bevalling. En ook was zij de beschermheilige van de mijnwerkers.

Hathor komt overeen met de aartsengel Hanael in het kabbalistische systeem, Oshun in de Yoruba-religie, Erzulie in het Fon religie, Aphrodite in de Griekse mythologie en Venus bij de Romeinen. Haar dag is vrijdag. Haar kleuren zijn geel en groen. Haar bloem is de gele roos. Haar planeet is Venus. Haar edelstenen zijn diamanten, witte zirkonium en koralen.

Binnen de 11 universele principes van de Paut Neteru is het de neter Het Heru (Hathor) die de goddelijke eigenschap Vreugde in ons vertegenwoordigt. De andere van de twee helften die samen tot een staat van geluk leiden. Hathor verpersoonlijkt de principes van liefde, schoonheid, sensualiteit, muziek, dans, moederschap en vreugde. Haar functie is het opwinden van de levenskracht (Ra, Kundalini, Chi) middels vreugde, verbeelding en visualisatie. Vooral extatische momenten, intense vreugde en intens plezier kunnen je wilskracht en creatiekracht vitaliseren voor het bereiken van je levensdoelen.


Ontstaan Het Heru Healing Dance

De Het Heru Healing Dance is in 1999 ontwikkelt door de Afro-Amerikaanse Maash't Amm Amen. Zij zag de noodzaak voor een voertuig welke lichaam, geest en ziel verbind en waardoor vrouwen zichzelf, op een niet-invasieve wijze, kunnen helen. Zij schiep in meditatie de Het Heru Healing Dance. De dans is een uitnodiging gehoor te geven aan de goddelijke wetten die regeren over de gezondheid van het fysieke lichaam; een voedend dieet, lichaamsbeweging, rust, stimulerende ademhalingstechnieken, en meesterschap over je emotionele wereld, vormen het fundament voor het ontwikkelen van sterke fysieke en spirituele lichamen.

Naast het verstrekken van een fysiek pad naar ontspanning en gezondheid, levert de dans ook het mentale en spirituele kader voor het ontwikkelen en onderhouden van een goede gezondheid. De dans brengt je in contact met je innerlijke wezen en laat je in harmonie met de wetten van je wezen functioneren. Als je de 11 principes toepast op het dagelijks leven, kunnen ze de dans in een nog grotere mate bekrachtigen. En zo laat je je gezondheid rusten op de stevige basis van innerlijke vrede.


Workshops & Vrouwencirkels

Ik laat je graag middels bewegingsreizen (workshops), cursussen en vrouwencirkels kennis maken met deze meditatiedans. Hierin combineer ik mijn dans- en bewegingsachtergrond met de Het Heru Healing Dance. Zo kan je via een bewegingsreis ontdekken wat jou beweegt, wat vraagt om gezien, gehoord, losgelaten of geleefd te worden.


Wil je mee dansen?

Check de Agenda voor een overzicht van de geplande activiteiten. Meld je aan voor de nieuwsbrief en/of volg de aankondigingen via Facebook.


Achtergrondinformatie

Boeken 

  •  Inwijding - Priesteres in Egypte, Elisabeth Haich
  •  Heelmeesters - In de voetsporen van de Egyptische sjamanen, Richard Hoofs
  •  Gevleugelde Pharao, Joan Grant
  •  The Pillar of Isis - A practical Manual on the Mysteries of the Goddess, Vivienne O'Regan
  •  The Golden Work, Hermes Trismegistus